John Mills Architects

Kinsman Home

Winner: NZIA Resene Local Architecture Award 2008 (Residential)

Judges commented “This upper level addition successfully respects the fine existing architecture while adding another dimension of experience. The new glazed stairwell enriches the entry both externally and internally. The architectural form is well proportioned and balanced using materials and detailing that extend naturally from the original house. The result is a sophisticated design solution.”

Originally the Herriot House, this has been an admired dwelling since it was built in 1964.The current owner required a master bedroom suite, more light, views, a stronger sense of entry and street presence.

We have conceptually taken the roof, lifted and twisted it to float as an evolved modern pavilion over the original garden-focused home. The new glazed stairwell appears in the evening as a glowing lantern to the street. During the day it engages the occupants dramatically with the now mature trees and surrounding native bush-scape as they move about the home.

A sense of the New Zealand domestic 1960s modern architecture has been carefully rejuvenated with appropriate detailing to bring in the sky and surrounding views for the family.