John Mills Architects

Kelburn Parade Home

On a hill by the university, up a lot of steps is a house my daughter once flatted in with her best friend, Hannah. Her parents owned this place and thought, actually it would be a great place for them to live in!

Facing north, overlooking Lambton Harbour, amidst a gaggle of homes of various styles and ages, this old villa is divided in to 3 apartments. The brief was to create a luscious, light, open retreat for a busy professional couple and also their, now professional children to come visit and stay. The interior was completely stripped, allowing the kitchen – living area to open west to a large deck and sunny garden. This features a kings swamp-totora kitchen bench and includes the re-purposed 100 year old built-in furniture to be integrated into the new home.

Two ensuite bathrooms were placed in the centre of the home to release the window space for bedroom an living areas. The lounge was required to be a bit old school with deep rich colours, book shelves and space to enjoy a quiet one at days end. Lamps, fabrics and curtaining were all chosen to blend in with the existing home, but with a colorful contemporary edge. The previous wrap around sun-room is now carpeted and colourful and is a place to allow spill over guests to stay and to enjoy just sitting in the morning sun, whilst floating comfortably over Kelburn heights.