John Mills Architects

Beach Road Home

Nestled under an ancient Pohutakawa, this deeply 60’s home was in original condition when our clients discovered it.

With children now working, they were ready to move to their next stage of life. We were asked to transform this solid, but dull “Nana house” into a groovy, open, relaxed and colourful home.

We have not added any floor area, but have re-planned the entire interior so as to maximise open plan living areas. These open onto a big curved deck which concludes with a bench seat under the tree’s branches.

The original flooring and stair were stripped back and refurbished, original wrought iron balustrades were re-purposed. New, bigger window and door openings deliver generous flow to outside areas on both levels. Skylights, shutters and full height doors were deployed to work some interior magic.

JMA were asked to design all landscaping, joinery, colours, lights and curtains to create this warm, livable and enchanting coastal home. This has resulted some sense of wonder from visitors of all ages…and delight and pride from the client: my brother, and his whanau.

Thanks for the experience Dave! See you soon.