John Mills Architects

Wharangi Home

Winner: NZIA Resene Local Architecture Award 2003 (Residential)
Winner: NZIA Resene Colour Award 2003 (Residential)

Judges commented, “This house was built over eight years on an exquisite bush clad site in Eastbourne. An organic assemblage of spaces and forms, the house draws from the personalities of the owners and the memories of the previous house on the site as is shaped in response to strong connections with the environment.”

With large volumes of light and an integration of rich texture, colour and art, this house has an uplifting and generous spirit.

Wharangi was designed to maximize the sun and views on the site while maintaining the privacy for the owners. Each material for the cladding was specially selected to add richness, individuality and longevity to the form, from the rough-sawn weatherboards to the copper wall richly studded with coloured panels.

This home emerged as an individual dwelling catering specifically to the desires of the clients and the uniqueness of the site. The end result is a home unlike any other; considered and surprising, warm and sophisticated.