John Mills Architects

Pukerua Beach Home

Winner: NZIA Resene Local Architecture Award 2010 (Residential)

Judges commented “Situated impossibly close to the ocean, this home is a textural experience with internal spaces that contradict the simplicity of the exterior form. As you move up through the house privacy increases through the use of translucent layering and discrete staircases. Arrival is celebrated by walking up and through a split island bench conceptually referencing Te Ika A Maui and Te Wai Pounamu. Craft is evident in all aspects of the joinery and no two surfaces appear the same. This is a tactile home that is the fruit of a long established client/architect relationship.”

This new home at Pukerua Bay replaces an original dilapidated bach with a house that generously fits the family of six. Private spaces for children and parents are located above and below the central family area, where the kitchen, living and dining areas open onto spacious decks.

The home retains the essential elements of the original beach house, allowing casual conversations with passing locals. Particular attention has been paid to the detailing and materials of the exterior envelope to ensure many years of graceful weathering, appropriate for this beachside location.