John Mills Architects

Mount Vic Home

Winner: Trends International Design Awards – NZ Renovation of the year

The brief for this Mt Victoria home required a floor or two daughters, and a master bedroom suite for the parents, that connected to the quintessential Mt Vic backyard above . And for these bedroom floors to be connected by modern living spaces that frame the city and harbour vistas, which have been enjoyed here for over 130 years.

Heritage rules determined that the street elevation prevail as is was, to ensure this contextual, Mt Vic streetscape was kept intact. A subtle veil of beveled fretwork complements the traditional painted weatherboard materiality, hinting of the contemporary home within . Inside, the owners desire for a light and open home is realised with a three-level sandblasted glazed window and floating staircase.

The interiors celebrate the clients’ juxtaposed desires, with antiques, contemporary details and coloured planes blending to create a vibrant and active home. The kitchen island has been re-positioned in its previous position, but now surrounded by Victorian ash and copper joinery. This is complemented by dark stained oak flooring and 1950 ‘s inspired colours and drapes.

This house is both an integral part of the Mt Vic aesthetic and an engaging collection of modern domestic spaces settled in its delightful position, overlooking the Te Aro basin and the lower slopes of Mt. Vic below.